Lillfagers blogg

Bakat och lagar mat

Städat men de är ju den valiga städningen. Men sen har jag bakat bröd, rågrutor. 
 
 
VÄLDIGT goda. Ett Gi recept.
 

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 0.5 dl olja
    • eller  50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk brödsirap
    • eller  1 msk ljus sirap
  • 1.5 tsk salt
  • ev. 1.5 tsk brödkryddor
  • 5 dl rågflingor
    • eller  5 dl havregryn
  • 4 dl rågsikt
  • ca 4 dl vetemjöl
 

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken blandad med oljan till 37°C. (Om du tar smör så smält det först och häll på mjölken.)

  2. Häll lite av degspadet över jästen tills rör tills den är upplöst.

  3. Rör ner resten av degspadet, sirap, salt och eventuellt brödkryddor.

  4. Blanda i rågflingor, rågsikt och det mesta av vetemjölet.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet för då packas det och du kommer ta alldeles för mycket mjöl vilket leder till dålig jäsning och kompakt hårt bröd. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

  5. Arbeta degen för hand eller med maskin (köksmaskin eller elvisp med degkrokar) tills den släpper degbunkens kanter. Degen ska vara lite kladdig. 

    Strö lite mjöl över degen.

    Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min till dubbel storlek.

  6. Ta upp den färdigjästa degen på ett bakbord och knåda den. Knåda in lite vetemjöl i degen om degen är för kladdig för att kavla ut.

  7. Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper på en plåt som är ca 30 x 40 cm. Degen ska täcka plåten. Lägg bakplåtspappret med degen på plåten.

    Nagga degen och skär den i rutor, 6x6 cm, med en sporre eller kniv.

    Jäs rågrutorna övertäckta med en bakhandduk ca 30 minuter till nästan dubbel storlek.

  8. Grädda rågrutorna mitt i ugnen i 225°C, 15-20 minuter. Med varmluftsinställning i 200°C, ca 20 min.

    Låt brödet svalna något. Bryt isär rutorna och låt dem svalna under bakdukar så håller de sig saftiga.

 
Jag gjorde med havregryn och olja i mina. !
 
ugnen står en makaronilåda och gottar till sig. Hoppas den smakar lika bra som brödet.
 
 

Ingredienser:

  • 4 dl (okokta) makaroner
  • 0.5 tsk salt
  •  vatten
  • 1 st purjolök
  • 1 msk smör att steka i
  • 400 g rökt eller kokt skinka

Äggstanning:

  • 3 st ägg
  • 3 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 2 dl (ca 80 g) riven ost

Gör så här:

  1. Koka upp vatten till makaronerna. Tillsätt salt och koka makaronerna enligt den tid som står angiven på förpackningen. Häll sedan av vattnet.

  2. Skölj under tiden purjolöken och skiva den och skär sedan varje skiva på mitten. Strimla skinkan. 

    Om man vill kan man sedan steka purjolöken tillsammans med skinkan några minuter i en stekpanna med en klick smör, då får man godare lök- och skinksmak men det är inte nödvändigt och kan hoppas över för att spara tid.

  3. Blanda de kokta makaronerna med purjolöken och skinkan i en ugnsform.

    (Beroende på vad man har för ugnsform så kan den behöva smörjas först.)

  4. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk, salt och svartpeppar. Vispa lätt ihop.

  5. Häll över makaronerna, purjolöken och skinkan.

  6. Riv osten och strö över den.

  7. Grädda mitt i ugnen i i 200°C  i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat och makaronilådan fått guldgul färg.

 
Recepten hittade jag på http://www.recepten.se/
 
 
 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: